9/11/08

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΒΛΑΣΗ ΡΑΣΣΙΑ ΣΤΟ KOLONAKI-PRESS.COM

"...Ήδη από την κατάκτηση της Κωνσταντινουπόλεως από τους Λατίνους άρχισε η πρώτη μεγάλη αμφισβήτηση των μέχρι τούδε χριστιανοκεντρικών πρακτικών καθώς και της συστηματικής απώθησης κάθε αναφερομένου ως «ελληνικού» ως συνδεόμενου με τον «επάρατο εθνικό». Με την αυτοκρατορία της Νικαίας και μετέπειτα την δυναστεία των Παλαιολόγων άρχισε η επανεισαγωγή των όρων «Έλλην και Ελληνικόν» για πρωτη φορά μετά από εκατοντάδες χρόνια ενώ η πνευματική κορύφωση έφερε τον περίφημο Κωνσταντινουπολίτη λόγιο Πλήθωνα Γεμιστό ως τον πρώτο εθνικό πλατωνικό φιλόσοφο του Μεσαίωνα εγκατεστημένο στην μήτρα του ελληνικού εθνισμού τον Μυστρά, τοποθεσία διόλου τυχαία καθώς μέχρι και τον 10οαιώνα μΧ στην Λακωνία και την Αρκαδία υπήρχαν πολυάριθμοι Έλληνες εθνικοί που εξοντώθηκαν από ακραία στοιχεία του βυζαντινού θρησκευτικού φονταμενταλισμού. Ο Μυστράς πάντως του 14ου αιώνος υπήρξε μία μεγάλη πρόοδος Ελληνικής αυτογνωσίας που πόρρω απείχε από τις εποχές που αυτοκράτορες όπως ο Νικηφόρος Φωκάς με οργή εδέχοντο την χλεύη και σαρκασμό των αντίζηλων δυτικών γερμανικών φύλων χαρακτηριζόμενοι -ειρωνικά- ως αυτοκράτορες των Ελλήνων αντί του ορθού των Ρωμαίων.

Η Οθωμανική κατάκτηση δεν επέτρεψε τίποτε περισσότερο πέραν από θολές αντιφατικές αναμνήσεις καθώς και το δημόσιο κάψιμο του σημαντικώτερου έργου του Πλήθωνος από τον Πατριάρχη Γεννάδιο Σχολάριο. Οι πρώτες δειλές υπέρ της παλαιάς θρησκείας τοποθετήσεις επισυμβαίνουν με τον Διαφωτισμό αλλά βρίσκουν μεγάλη αντίδραση τόσο σε κύκλους της Εκκλησίας όσο και στους Ρωμαιοπροσανατολισμένους Φαναριώτες.

Αιώνες μετά αυτό το «νοητικό κίνημα» δείχνει να φουντώνει. Περιλαμβάνει ετερόκλητα στοιχεία μέσα του από πρώην αναρχικούς των Εξαρχείων, πολυδιαβασμένους ρομαντικούς της ελληνικής αρχαιότητος, ανήσυχα μαθηματικά πνεύματα μέχρι και σκληρούς ακροδεξιούς που ονειρεύονται την αντίστοιχη Valhalla του Himler εν Ελλάδι. Εμείς επιλέξαμε να σας παρουσιάσουμε τις θέσεις της πιο ενεργούς και διακεκηρυγμένα μη φασιστικής θρησκευτικής οργανώσεως των Ελλήνων Εθνικών το 'Υπατο Συμβούλιο Ελλήνων Εθνικών ή ΥΣΕΕ» που απήντησε σε μεγάλο μέρος των ερωτήσεών μας με τον γραμματέα του Βλάσση Ρασσία. Άλλωστε το φαινόμενο αυτό των «παγανιστών» δεν είναι καν ακραιφνώς ελληνικό υπάρχει σε πολλές χώρες, αλλά στην κατά τα άλλα «καθυστερημένη Ελλάδα» γνωρίζει ξεχωριστή άνθηση..

Ο χρόνος θα δείξει σε όλους μας αν αυτές οι κινήσεις είναι μία ανάγκη αυτού του τόπου ή ονειροπολήματα σφόδρα αρχαιολατρών. Σας υπενθυμίζουμε όμως κάτι, πουθενά δεν γεννιέται ή δεν αναγεννάται τίποτε αν δεν υπάρχει ανάγκη προς τούτο." (Βασίλης Φασούλας)


http://www.kolonaki-press.com/krimmeni-koinonia.html